Bag det stille ydre
Bag det stille ydre

(2005)

90 min.

Hel stjerneHel stjerneHel stjerneHalv stjerneTom stjerneTom stjerne 58 % (2 stemmer)

27. maj 2005

28. nov 2005

Gyser

Thriller

Danmark

Tilladt over 15 år

Tilladt over 15 år

Ånderne har magten i denne film, hvor et ikke helt almindeligt hus giver foruroligende medfart til nogle uforklarlige hændelser, der skal vise sig at få uventede konsekvenser for husets nye beboere.

Tommy (Cedergren) og Signe (Lind) Kongsted er i midten af trediverne og har indtil nu boet og arbejdet i storbyen. Sammen med datteren Bianca på 5 år ser de på hus uden for byen og falder for en ældre villa med egen dam og have. Men allerede fra første dag i det nye hus i den lille by antydes det, at noget uldent ulmer under overfladen. Bianca påstår nemlig hårdnakket, at hun har mødt en jævnaldrende dreng ved navn Kasper og at de to leger sammen, skønt hverken Tommy eller Signe kan se drengen.

Fornemmelsen intensiveres ved familiens housewarming, hvor parrets nye venner og genboer David (Cukic) og Marianne (Vagn Jensen) er inviteret. Maden fordærver så snart den bæres ind i stuen, en kat er pludselig til stede i køkkenet og nogle markante ridser opstår på uforklarlig vis i stuedøren. Men Signe og Tommy slår koldt vand i blodet, beroliger hinanden og finder en naturlig forklaring på aftenens forstyrrelser.

Tommy er rejsende EDB-konsulent og mens Bianca og Signe er alene i huset, tiltager forstyrrelserne både i styrke og omfang. Signe er nu frustreret og virker på nippet til at kortslutte mentalt, da det som oftest kun er hende og ikke Tommy, der oplever husets anormale forhold.

En nat lyder der et voldsomt skænderi fra køkkenet, men da Signe undersøger sagen nærmere, er køkkenet tomt og ingen til stede. Hændelsen er for Signe et kraftig vink med en vognstang om, at noget i huset slet ikke er som det skal være, og hun kontakter derefter både den lokale betjent (Okking) og en clairvoyant, der bekræfter Signes anelser om, at huset er hjemsøgt.

Under en efterfølgende seance uddriver clairvoyanten ånderne fra stedet. Næste morgen er Bianca sporløst forsvundet fra huset, men bliver senere fundet af en ung pige, Sara (Michelsen). Sara hyres senere som hushjælp og barnepasser, da Signe har fået fast arbejde. Sara og Bianca bliver hurtigt perlevenner og genboen David er heller ikke uimodtagelig overfor Saras charme. Der er gensidig interesse og de to flirter med hinanden trods en stor aldersforskel.

Til en efterfølgende fest hos David og Marianne, finder Sara og David sammen. De aftaler at mødes i al hemmelighed i huset hos Signe og Tommy, hvor Sara har fået lov at overnatte. Sideløbende hermed bryder de uforklarlige fænomener igen op i lys lue og falder sammen med Signes erindring om en historie som betjenten fortalte den aften han blev tilkaldt.

En brand i byen, tre år tidligere, havde kostet to børn livet, og pludseligt går det op for Signe, at nogen tæt på hende ikke er hvem de udgiver dig for. ?Bag det stille ydre? er noget så usædvanligt som en dansk thriller, der udforsker voksne, rationelle menneskers reaktioner på det uforklarlige. Rollen som Signe er Anne Birgitte Linds første hovedrolle i dansk film.